23 November 2013

Perestroika Sinematikal Masakini!

Drama atau filem kita, secara amnya berdepan dengan krisis seni dan intelektual. Ironinya, industri perfileman kita dihidangkan dengan kuantiti, bukan kualiti. Krisis ini disuburkan lagi oleh sebahagian masyarakat yang dibahana badai hedonisme.

Maaf saya katakan bahawa kebanyakkan drama atau filem yang saya dan anda tonton masakini, sangat kosong jiwanya apatah lagi darihal bercakap soal nilaian ambiguiti. Ambiguiti atau ketaksaan adalah salah satu elemen penting dalam ‘mengintelektualkan’ satu-satu karya seni/kreatif. Namun, mungkin ‘innate behaviour’ setiap manusia adalah berbeza mengikut citarasa masing-masing dan acuannya adalah mengikut aras-daya-segi keintelektualan di dalam kebolehan menanggap dan mengetahui(epistemo-psychological dimension).

Keindahan/estetika yang tercerna daripada filem atau drama, wujud dalam lingkungan sosial yang mencakup pelbagai suara rasa, pemikiran, abstrak yang menggambarkan siapa khalayak itu sendiri, malahan tidak salah jikalau saya mengatakan filem/drama adalah cerminan masyarakat kita. ‘Kita adalah apa yang kita tonton’.

Ada khalayak penonton yang mahu karya-karya yang mempunyai keseimbangan nilai estetika dalam pada masa yang sama ia mempunyai hiburan, seni dan dinatijahkan dengan dampak positif namun dalam masa yang sama, masih wujud kelompok khalayak yang setia/statik dengan karya-karya yang selayaknya di‘bakul-sampah’kan.

Ibu kepada segala masalahnya tersebut ialah kebanyakkan filem atau drama(saya tidak mengatakan semua) dibikin atas dasar ‘batu-loncatan’ untuk mengaut keuntungan semata. Apabila konsumerisme dikejar ‘bagai nak rak’, manakala idealisme ‘diterkebelakangkan’ dengan sewenang-wenangnya, maka apa yang tercerna kepada kita selaku khalayak hanyalah ‘sampah-sampah’ seni yang memualkan.

Selaku penonton, kita perlu bersikap selektif dan ekstensif. Menyajikan drama dan filem yang ‘menghina intelektualiti’ adalah satu kesilapan besar. Saya kira kita sebagai khalayak sudah duduk dalam ruang lingkup jutaan drama dan filem yang mempunyai tema, persoalan dan isu klise dan basi(baca: hantu, rempit,cinta-tiga-segi), bertahun-tahun lamanya hingga adakalanya saya merasakan ‘creative products’ industri(boleh juga untuk industri perbukuan) kita seolahnya statik dan tidak mampu untuk keluar daripada kepompong idea sedia ada, lalu isu-isu jugalah di‘recycle’ hingga tempoh masa saya menulis post ini.

Filem atau drama adalah merupakan salah satu karya seni yang mewajarkannya ia menjadi wadah untuk kita berfikir dan menaakul secara ekstensif (luas-liput), apa yang cuba untuk disampaikan melalui sesuatu filem/drama tersebut, tidak ia hanya sekadar istilahnya “kita masuk panggung, bayar tiket, ketawa-ketawa, dan keluar panggung-kosong-sebegitu sahaja”.

Menyajikan drama dan filem ‘sampah’ adalah satu bentuk hiburan yang sia-sia dan hanya membazirkan poket dan minda masyarakat. Perkataan ini bukan bermaksud menidakkan filem ‘based on’ hiburan namun pada saya biarlah ianya di“wayang”kan dengan “bil hikmah”, bermotif serta berupaya untuk menghasilkan dampak berbentuk positif terhadap minda dan mentaliti masyarakat yang menontonnya. Kita seringkali bercakap soal minda kelas pertama ataupun ‘towering-personality’, jadi di mana kedudukan drama dan filem kita dalam membicarakan dua perkara ini?

Faisal Tehrani pengulas filem tersohor pernah menulis: “…buat duit lagi baik dari bertanggungjawab kepada penonton dan masyarakat tetapi tolonglah baiki aspek penceritaan. Ambil kira juga mutu produk filem anda supaya berbaloi dengan wang audiens. Penonton bayar sepuluh ringgit untuk menonton kerja seni anda. Seni perlu saya ingatkan adalah sesuatu yang murni bukan sampah, bukan nanah, bukan debu, bukan abu. Ia datang dari jiwa paling halus. Jiwa halus ialah jiwa yang cermat…”

Filem yang baik bukan sekadar bergantung kepada setinggi mana bajetnya, juga bukan kepada secanggih mana CGI yang diaplikasikan, tetapi pada saya ianya bergantung kepada sejauhmanakah kreatifnya si pengarah dan teamnya untuk mengarap idea-idea untuk diadun menjadi naskhah seni menghiburkan disamping bermotif kepada khalayak.

Kadang-kadang saya terfikir kebanyakkan konsep ‘glasnost’ industri hiburan kita ditampilkan pada ertikata yang membosankan. Saya merasakan bahawa sudah sampai masanya satu ‘restrukturisasi’ atau perestroika dilakukan agar produk-produk hiburan tersebut perlu lebih ‘seronok’; untuk tontonan dan kebaikan kita bersama dan ianya bermula daripada diri kita. Selektif adalah kata kuncinya.

Post ini hanya sekadar berkongsi idea dan rasa penulisan Saudara Mizan Hashri yang sudah menjadi viral di facebook berkenaan isu drama di Malaysia.

Tiada ulasan: