14 Disember 2010

Ngangkung(2010), Fantasisme & Warung Mak Cik SinahTiada siapa diantara kita mengenali Mak Cik Sinah hinggalah semalam, akhbar memperkisahkan beliau masih menetapkan harga makanan dan minuman yang dijual di kedainya tidak pernah berubah sejak 20 tahun lalu walaupun harga beberapa bahan mentah seperti gula dan susu telah beberapa kali naik dalam tempoh 20 tahun tersebut.

Di dalam konteks masyarakat hari ini, samada mahu ataupun tidak, amat susah untuk kita “lari” dari kemiskinan, cengkaman kapitalisma, ungkapan “kais pagi, makan pagi, kais petang, makan petang”, ketidak-adilan hierarki, realiti cari-makan, bayar-sewa, mengisi periuk-nasi, harga barang naik, yuran persekolahan naik, mas-kawen naik, hantaran naik, harga minyak naik, hutang keliling pinggang dan lain-lain isu seangkatan dengannya.

Ini adalah realiti, dan kontradik pada realiti ialah fantasisme. Sebagai eskapisme untuk lari daripada cengkaman realisme tadi, maka ramai diantara kita memilih “fantasisme” yang mana ianya berbeza antara sesama manusia yang lain.

“Fantasisme” ibarat candu yang menghalunisasi manusia merentas sempadan realisme.

“Fantasisme” yang dipilih mungkin berdiri di dalamnya unsur multifleks, di mana ia boleh mengarahkan minda dan mungkin jasad seseorang di dalam mengadun unsur-unsur destruktisme untuk melupakan ketidak-puahatian yang melanda mereka, lantas membawa mereka ke arah yang dirasakan bahagia atau seronok, untuk mengetepikan kekejaman realisme yang berlaku didalam lingkungan kehidupan.

Atas desakan untuk menyambung legasi kehidupan, ada diantara mereka yang berangan-angankan “fantasisme” pada sisi yang salah, malah praktikal untuk mencapai “fantasisme” mereka juga menyimpang daripada konteks landasan sebenar.

Lantas apa perkaitannya dengan Mak Cik Sinah, “fantasisme” dan filem Ngangkung ini?

Sebagai khalayak yang semakin bijak menghadam sesebuah karya, barangkali ada diantara kita yang dilanda skeptikal apabila berbicara tentang rilisan-rilisan Metrowealth. Timbul persoalan, adakah Metrowealth hanya sebuah produksi perfileman yang lebih mengutamakan “kantung poket” mereka berbanding membina khalayak yang “matang” dan menatijahkan karya yang bukan diklasifikasikan sebagai sampah.

Ironikalinya, filem Ngangkung(2010) hadir tepat pada masanya untuk mengubah persepsi-persepsi negatif tersebut.

Ngangkung bermaksud perilaku memuja nombor ekor dengan menggunakan barang antik sambil mencangkung. Kita sebetulnya mempunyai maklumat tentang perbuatan memuja untuk mendapatkan nombor ekor, ataupun upacara tarik duit, namun perkataan ngangkung ini kedengaran agak janggal didalam sub-budaya masyarakat hari ini. Dan tema mengangkat perbuatan ngangkung ini juga agak janggal, sejanggal namanya, didalam industri perfileman tanah air. Ini satu anjakan yang positif daripada Metrowealth dan David Teo khususnya.

Filem Ngangkung mengisahkan tiga sekawan, Azim(Shaheizy), Tasnim(Azad) dan Wan(Angah Raja Lawak) yang terjebak dengan perbuatan ngangkung ini kerana ketidak-cukupan materalistik di dalam meneruskan kelangsungan hidup mereka. Mereka sanggup menghabiskan harta mereka, menggunakan gaji bulanan, malahan sanggup memperjudikan nasib mereka dengan meminjam along semata-mata ingin mencari jalan pintas untuk menjadi kaya. Lalu, kita dipertontonkan dengan perbuatan mereka bertemu dengan bomoh itu dan bomoh ini semata-mata untuk mencapai “fantasisme” mereka tanpa mereka sedari bahaya ianya lebih menjerumuskan mereka ke lembah kehancuran berbanding “kesenangan sementara” yang mereka kejar itu.

Filem ini pada asasnya bercerita tentang kebobrokanan “fantasisme” sebilangan masyarakat yang ingin menjadi kaya, tetapi memilih jalan singkat untuk mencapainya, malahan sanggup menggadaikan iktikad semata-mata untuk perkara itu. Kritikan sosial ini sebenarnya tepat-ke-batang-hidung sebahagian masyarakat yang terlampau mahu hidup senang atas dasar psikologikal persaingan material sesama masyarakat(kita lihat ini melalui watak Tasnim, dia seorang yang cukup serba-serbi tetapi mengapa masih mahu mengangkung?) ataupun untuk tujuan mulia menyara keluarga(watak Azim), tetapi praktikal pelaksanaan ke arah kaya itu amat menyimpang daripada landasan Islam yang sebenar. Adakah niat yang baik menghalalkan cara? Malahan “fantasisme ingin cepat kaya” ini sebegitu cepat merayap malahan lebih parah menjadi sub-mentaliti sebahagian masyarakat hari ini. Tidak percaya, sila buka akaun fesbuk, berapa banyak iklan MLM di-tagkan di dinding anda, atau pernahkan selera membaca akhbar anda terbantut kerana melihat risalah-risalah MLM berselirat disuratkhabar. Ini belum masuk pamphlet-pamplet yang diletakkan disebelah pisang ketika anda mahu makan pisang semasa bersolat jumaat.

Dunia hari ini mentafsir duit(baca:harta) bukan seperti zaman-sebelum-kemerdekaan. Kini segalanya memerlukan kepada duit hatta mahu beristinjak sekalipun juga dikenakan cas tertentu, apatah lagi hal-hal yang lain. Jesteru atas persaingan ekonomi yang mendesak, kita dihidangkan dengan manusia-manusia yang bekerja siang malam semata untuk mencari not seringgit. Asalkan ianya halal, ia tidak perlu dipersoalkan, namun yang menjadi masalah ialah apabila ada sebilangan yang memilih jalan singkat tanpa mahu banyak berusaha seperti 3 sahabat didalam filem ini.

Tuntasnya, kita jangan cepat melatah atas “fantasisme” yang kedengarannya berbaur negatif ini. Asalkan ianya kena pada jalannya, tiada masalah untuk kita risaukan. Cumanya kita kena berfikir(juga sedikit risau) mengapakah masih ada sebilangan masyarakat yang masih memilih jalan gelap sebagaimana 3 orang sahabat ini? Adakah kerana persaingan materialistik? Atau nafsu yang tidak pernah kenal erti cukup? Atau atas alasan kesempitan wang dibebani tekanan ekonomikal semasa negara? Atau sekadar suka-suka? Atau atas alasan mengisi perut tetapi daripada wang haram.

Jikalau sekadar utuk mengisi perut, Mak Sinah hadir tepat pada masanya dan penulis merasakan Warung Mak Cik Sinah sewajarnya difrancaiskan keseluruh negara agar masalah “mengisi perut” ini tidak lagi kedengaran.

Ibarat resepi Warung Kak Sinah, acuan Parlov, filem ini diadun dengan rempah yang baik, mungkin ada sedikit kurang sedap pada bahagian-bahagian yang tertentu, tetapi secara keseluruhannya ia hadir sebagai sebuah karya yang baik, walaupun penulis merasakan Adnan Sempit lebih umph berbanding yang ini.

Filem ini tidak hanya bergenrekan seram tetapi dalam masa yang sama ia juga bengenrekan komedi. Malahan babak-babak komedi gags yang ditampilkan adakalanya menjadi hingga mencuit deria tawa keseluruhan khalayak yang menonton. Sebagai contoh, babak ketika 3 sahabat bertemu dengan Lan Pet Pet, ataupun babak Putri Mardiana mempersoalkan keIslaman suaminya, dan pastinya babak ketika Lan Pet Pet menarik telinga hantu, tiba-tiba Lan muncul mahu mengambil gambar Putri Mardiana(yang ketika itu pengsan ternampak hantu) untuk dimasukkan ke dalam fesbuk.

Namun, disebalik elemen seram dan komedi itu, Ngangkung tidak lupa untuk menyelitkan didaktisme positif kepada khalayak seperti elemen kekeluargaan(babak Azim dengan isteri dan anaknya, babak romantikal Tasnim dan isteri, juga babak bagaimana isteri Zul menggadaikan emas semata-mata untuk melepaskan Wan daripada cengkaman along). Malahan cerita ini diakhiri dengan mesej bahawa elemen kekeluargaan mampu mengatasi segala permasalahan yang membadai di dalam sesebuah institusi keluarga itu sendiri(kita lihat ini dengan tangisan Azim yang menyesal atas perbuatan syiriknya, juga lawak hantu yang duduk diatas pokok ingin bercinta sesama mereka).

Plot penceritaan Ngangkung pada asalnya ditamsil penulis agak meleret kerana tiba-tiba muncul babak Azlee dengan mimik muka slapstiknyanya men“sekolah”kan sepasang kekasih yang ingin melakukan aborsi haram. Untuk apa babak ini? Tetapi Ngangkung dineutralkan dengan kehadiran Tasnim untuk menjalani pemeriksaan kandungan isterinya. Penulis merasakan babak ini mengkritik secara halus isu aborsi haram dan pembuangan bayi yang semakin berluasa dewasa ini. Watak Azlee walaupun hanya beberapa babak namun seolahnya “berdiri berkhutbah” secara sinis dan sinikal kepada beberapa isu yang cuba dibangkitkan di dalam Ngangkung. Ini kita dapat lihat babak menakut-nakutkan pasangan kontra umur tadi dan babak berjumpa Tasnim yang baru membeli nombor ekor. Cuba anda lihat tangan kiri(baca:seringkali dikaitkan dengan persepsi negatif)yang digunakan Azlee untuk menunjukkan kedai nombor ekor. Mengapa Azlee menunjuk kedai nombor ekor dengan tangan kiri bukan tangan kanan?

Filem ini juga bercerita tentang implikasi buruk kesan daripada judi. Tentunya, ia lebih cenderung kearah keburukan berbanding kebaikkan. Perkara semudah halal dan haram ini, tidak memerlukan kita memiliki otak yang genius untuk difahami, namun mengapa masih terdapat sebilangan masyarakat yang terjebak dengan gejala-gejala negatif seperti ini? Cuba lihat babak Azim menyatakan kepada Tasnim bahawa si Lan Pet Pet mahu mereka berdua berfikir dan meneka nombor apakah yang akan keluar berdasarkan telahan yang telah diberikan oleh saka lembing. Babak ini sebenarnya menerbalikkan satu teori yang sama jika dilempiaskan kepada syarikat nombor ekor, bukankah nombor-nombor itu juga boleh dirancang oleh syarikat tersebut? Mereka semestinya mempunyai data nombor-nombor yang telah dibeli oleh pelanggan mereka, jadi mungkin mereka boleh memilih nombor yang tidak ada didalam senarai data tersebut sebagai 1st prize. Ini kritikan sosial yang sangat mapan untuk kaki-kaki ngangkung ini supaya bertaubat atas perbuatan mereka.

Setiap filem pasti ada kelemahannya, tidak terkecuali filem ini.

Filem ini seolahnya membangkitkan persoalan keagamaan namun malangnya ia tidak berjaya disudahkan. Mungkin timbul persoalan apakah hukum memberi bantuan kepada rakan dengan duit hasil daripada judi, atau apakah hukum memberi makan kepada keluarga hasil duit judi, namun persoalan tersebut tidak terjawab sehinggalah ke akhir filem ini. Kita lihat babak Azim membawa anak dan isterinya makan direstoran dengan duit haram, tetapi adakah khalayak mendapat jawapan kepada persoalan tersebut(yang ada hanya babak lawak ekor daripada anaknya). Didalam filem ini, kita mungkin nampak keburukan nombor ekor, namun isu itu tidak dicakup dari skop keagamaan dengan baik. Cukupkah dengan sekadar memaparkan ayat Al-Quran diakhir filem, sedangkan saat itu khalayak sudah berpusu-pusu keluar daripada panggung.

Timbul persoalan mengapa watak Azim seolahnya terpaksa membuat muka ala-ala Johnny Deep dan bersuara garau sedemikian rupa? Dan watak Angah tidak berkembang, disaat Angah membuktikan beliau adalah merupakan seorang pelawak yang baik. Namun, pujian buat Azlee dan Lan Pet Pet sebab mereka lari daripada lawak klise Senario mereka dan menampilkan kelainan didalam filem ini.

Juga apa terjadi dengan perjanjian dengan Pawang yang dijumpai Azim secara tidak sengaja ketika berada di Kelantan, adakah perjanjian dengan saka itu habis begitu sahaja?

Namun secara keseluruhannya Ngangkung membuktikan bahawa filem ini bukanlah filem yang dibikin secara picisan. Tidaklah terlalu baik, tapi berada pada kelasnya yang tersendiri.

Tahniah Metrowealth dan Ismail Bob Hashim!

nota review-filem: dengar cerita Ngangkung dah dapat RM10 juta, betul ke? Ulasan seterusnya, Hantu Kak Limah Balik Kampung!

5 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Apa hang melalut nih?

fadz berkata...

wah, boleh tahan jugak penulisan ko ni, sangat teliti! hahahaha!

ada beberapa je benda aku nak maklum, aku tak rasa pemberian "bayar duit masuk toilet" itu memaparkan kita ni mencari duit, tetapi atas keburukan kita sendiri. Di negara Barat, kebanyakan toilet awam mereka mmg percuma! Kerana apa? Sebab mereka JAGA KEBERSIHAN toilet mereka kerana ada kesedaran SIVIK bahawa "orang lain nak guna bukan kita je!!" Berapa org kat Malaysia yg lepas guna toilet, lap balik mangkuk jamban tu sampai kering utk org lain guna? ini tka berlaku di dunia Barat.

Aku sendiri pernah lepak masa kecik di Shopping mall Kuantan, yg waktu mula2 mereka bagi free, tapi lepas bebudak kita gi toreh dinding, curi besi, buang taik tak plum, kotor lantai, terpaksalah pihak Mall upah org utk jaga dan cuci toilet, jadi mereka ni terpaksa lah digaji!!!

ini lagi satu mentaliti org kita, selalu fikir ada org nak buatkan kerja KOTOR kita.. tgk sajelah bagaimana org kita KOTORkan kafe IKEA yg sepatutnya hantar balik tray, tapi tak, SUKA ORG LAIN YG ANGKATKAN..

serius, aku nampak, org Malaysialah yg paling kurang adab.. wawasan 2020? forget it lah..

lara nur berkata...

hantu kak limah balik umah le.

balik kampung? kampung pisang?

kehkehkeh

M-Yusof berkata...

Fadz: mksud ak bukan mencari wang tp masyarkt sgt mmerlukan wang smpi nk msk tndas pun kna msk duit, jd mrk bkerja smpi sparuh mati utk faktor tu : )
Lara-nur: tersalah : )

hans berkata...

suka entry bro nih
yups
hidup skrg kalau tak ada duit memang susah lah
jadi, memang kena berusaha la untuk meneruskan legasi kehidupan

berkenaan komen encik Fadz tu..saya sangat setuju...setengah daripada masyarakat Malaysia memang fikir macam tu...

paling sedih bila mereka mengungkapkan ayat seperti,"Aku buang sampah supaya ada kerja untuk cleaner tu!"

selagi mentaliti macam tu rakyat kita tak ubah maka selama2nya kita harus membayar untuk benda yang sepatutnya kita boleh dapat percuma
apa2pun saya menanti review2 filem seterusnya daripada saudara