18 September 2012

Mohon Pencerahan Buat Penyokong Manchester United!


Sebagai seorang lelaki urban yang meminati kelab terhebat sepanjang zaman, Manchester United, saya merasakan yang saya perlu menulis dan menjawab beberapa persoalan yang menimbulkan paranoid sebahagian sisi masyarakat marhaein di Malaysia.


Isunya ialah bolehkan kita menyokong pasukan Manchester United kerana ia dikatakan memiliki lambang syaitan berdasarkan gelarannya The Red Devil.

Saya tidak pasti mengapa dan kenapa minda kita kerapkali di-spin dan dimanipulasi dengan sebahagian isu yang kadangkala hujahnya agak dangkal, bersadur daripada internet, berorientasikan tahyul-karut-marut, bersifat ekspresionisme secara transcendental, paranoid dan kadangkala lebih bersifat “syok sendiri”. Banyak contohnya, anda fikirkanlah sendiri, contoh terbaharu isu tarian Gangnam. Yang lain, anda fikir sendiri.

Nasihat saya kepada seluruh rakyat Malaysia, berfikirkan atas landasan rasionalisme, bukan “buta-mata-hati” atas apa sahaja material bacaan yang disajikan kepada anda. Carilah yang bersifat “supremacy of ideas” untuk membuka ruang dan peluang minda untuk berfikir, bukan memandulkan akal kita.

Disini saya menulis dalam bentuk poin agar ianya bersifat “straight-to-the point” dan mudah dihadam.

(1) Pada saya, lambang Red Devil itu hanya sebagai satu simbol, nickname atau ambiguiti, yang tinggal ia sekadar simbol, dan tidak lebih daripada itu. Manchester United digelar Red Devil disebabkan jersi utama mereka berwarna merah.  

Di sini saya menimbulkan persoalan, adakah dengan memakai jersi Manchester United atau menyokong kelab tersebut akan menjadikan kita sebagai seorang penyembah syaitan?

Pernahkah sepanjang menonton perlawanan yang melibatkan Manchester United, kita melihat, Sir Alex Ferguson, pemain atau seorang pun penonton di Old Traford yang duduk bertafakur menjalankan ritual menyembah syaitan sebelum, semasa atau selepas perlawanan yang melibatkan Manchester United?

Ataupun pernahkan kita melihat upacara menyimbah atau meminum darah kambing hitam dilakukan di Old Traford sepertimana ritual yang biasa dalam pemujaan syaitan dilakukan oleh mana-mana individu di sana?

Tepuk dada, tanya diri.

(2) Kita juga tidak jelas bagaimanakah rupa syaitan, jin atau seangkatan dengannya, lantas saya menimbulkan persoalan adakah lambang yang ada pada logo Manchester itu adalah merupakan rupa bentuk syaitan?  

Menurut sebahagian ulama’, rupa bentuk Jin yang asal selepas di cipta dan ditiupkan roh itu, hanya Allah SWT dan Rasulnya sahaja yang mengetahuinya.

Menurut sesetengah ulama rupa, tabiat, kelakuan dan perangai Jin adalah 90 peratus mirip kepada manusia.

Antara kelebihan Jin yang telah diberikan oleh Allah SWT ialah kemampuannya untuk mengubah dirinya dalam berbagai bentuk dan rupa. Contohnya dalam peperangan Badar, Iblis telah menampakkan dirinya dalam bentuk seorang lelaki dari Bani Mudlij dan Syaitan pula dalam rupa Suraqah bin Malik yang datang membantu tentera musrikin memerangi tentera Islam.

Di dalam Sahih Bukhari, ada meriwayatkan bahawa adanya Jin yang menampakkan dirinya dalam bentuk seekor ular dan membunuh seorang pemuda yang cuba membunuh ular tersebut.

Di samping itu, Jin juga boleh menampakkan dirinya dalam rupa bentuk haiwan yang lain seperti rupa bentuk kucing, anjing dan sebagainya.

Nota: Iblis dan Syaitan adalah juga merupakan sebahagian daripada golongan Jin.

Jadi persoalannya, di dalam dunia ini, siapa yang mampu untuk memberikan gambar yang tepat, documentary evidence, bukti emperikal, prima-facie, proof, ithbat bagaimana rupa syaitan yang sebenarnya, sebelum mengatakan bahawa logo Manchester itu adalah merupakan rupa bentuk syaitan.

(3) Kita jangan memaknakan sesuatu itu kalimah dengan maknanya secara literal dimana ianya mungkin membawa maksud yang kontradik daripada pemaknaan harfiah kita. Mari kita uji kalimah Red Devil ini.

Mari kita lihat maksudnya di Thesaurus: Red Devil is barbiturate that is a white odorless slightly bitter powder (trade name Seconal) used as a sodium salt for sedation and to treat convulsions.

Jika anda kata Thesaurus tidak urban, mari kita lihat Urban Dictionary pula:

1. Slang for cough syrup pills; used by underaged idiots that wanna get high but either can't get the money for something else or can't get a car to get them to a dealer.
2. Glory Glory Man United!
3. Slang for drug Seconal- a barbiturate.
4. The name of the Belgian national football (soccer) team.
5. The name of the South-Korean national squad
6. Manchester United

Jadi, adakah dengan kita menyokong nama pasukan berdasarkan daripada pemaknaan maksud di atas akan menjadikan kita penyembah syaitan?

Adalah menjadi masalah apabila kita menjadi terlalu literalist. Kita ambil contoh yang lain selain kalimah Red Devil ini ialah seperti kalimah terbaharu seperti "devil's advocate" :)

Kita ada 24 jam masa sehari dan bila didarabkan dengan seminggu kita akan ada 168 jam. Jadi apakah salahnya kita menghabiskan dalam 2-3 jam untuk menonton EPL? Mengharamkan menonton bola(baca:EPL) dan mengharamkan penyokongan terhadap Manchester United disebabkan hujah-hujah bersifat syok sendiri adalah satu pandangan yang sangat-sangat mendangkalkan.

Sekian.

2 ulasan:

sharizal mazalam berkata...

R-F..! SAYA TENGOK LAMBANG MU TU RUPA MACAM BENGKARUNG AJE.?! TAPI KALAU NAK SOKONG MU KENA BANYAK BERSABARLAH WAKTU KEMERUDUMAN PRESTASI SEKARANG NI..! PENYOKONG YG SETIA TETAP BERSAMA KETIKA SUKA DAN DUKA..!

rozais al-anamy berkata...

Apabila membaca hujahan saudara, saya jadi teringat pada pesanan bahawa kaum Yahudi dan Nasrani tidak akan reda kepada umat Islam sehingga kita menurut mereka hasta demi hasta.

Jika dikaji secara mendalam, sudah tentu orang yang bijak tidak akan menggunakan strategi secara terang-terangan untuk memujuk, sebaliknya secara halus dan selangkah demi selangkah.

Dan jika saudara beranggapan mereka tidak mempamerkan apa sahaja perbuatan yang menampakkan mereka itu pengikut syaitan, nah.. itulah kejayaan mereka.

Wallahua'lam.