09 Ogos 2010

Ulasan filpen Maskara Shorties 2010



Ini kali pertama aku ke Maskara Shorties dan mungkin aku akan ke event ini lagi jika berpeluang dan ada umur, kesempatan. Ini sedikit review filem pendek yang aku sempat tonton dan ada yang tidak(mungkin terlelap atau membeli maggi).

Jutaan tahniah dan terima kasih aku ucapkan kepada Sindiket Soljah atas usaha gigih mereka tanpa penat dan lelah menganjurkan event yang sangat bagus semacam ini.

Ulasan mantap: Bin Filem

3 Hantu Silap Mata
Aku pernah menonton cebisan-cebisan lawak busking ini dalam filem atau drama melayu. Misalnya Gila-Gila Pengantin Remaja(2004). Filem pendek ini berkisarkan 3 orang cuba merebut hati makwe lalu mereka melakukan pelbagai macam cara untuk mengorat awek berkenaan.

Low Budget Love
Pada aku, ini filem paling jujur jika ditaakul dari konteks permulaan sebuah kisah cinta antara romeo dan juliet, atau uda dengan dara. Kisah ini merupakan pra-sesebuah kisah cinta, yang kesemuanya akan diinterpretasi atau di“mind-set” sebagai manis, wangi hatta bau kentut setelah memakan petai. Kisah ini mungkin kisah aku, atau mungkin kisah sesiapa sahaja yang mengenal apa itu cinta.

Ia berkisarkan perjalanan 2 orang kekasih yang sedang asyik bercinta, kesana kesini berpegangan tangan, melambangkan ikatan cinta mereka. Ya, kisah ini kisah pasangan marhain lapis sederhana didalam masyarakat. Kisah ini berjalan atas tajuknya, low budjet love, jadi kita nampak kesederhanaannya(jika kita tafsir dari sudut material-makan berkongsi, pegi kedai cincin, tapi tak beli pun), tetapi ia bukan batu penghalang kepada perasaan cinta antara kedua pasangan itu.

Aku suka babak di Ricecooker(saper tak tau kedai nih memang tak true!), si uda menyanyi lagu cinta yang melentokkan emosi si dara lalu dibalas dengan kucupan petanda sayang. Ya, momen itu seolahnya mengingatkan aku kisah sewaktu aku muda-muda dahulu.

Seolahnya, yang ini adalah prekuel kepada filem Untitled oleh Ares Bahar, selepas babak memilih cincin tanda mengikat janji, namun kesudahannya menimbulkan tanda-tanya, jadi atau tidak? Maka menonton filem Untitled merungkai jawapan jika jawapannya negatif :)

Lawan
Serius yang ini memang lawak dan aku yakin orang yang menonton juga sependapat dengan aku.

Filem ini menghadirkan rasa lawak yang datang secara natural kerana aku merasakan muka kesemua pelakonnya bukan muka pak lawak, dan lawak mereka bukan hadir dengan cara mereka membuat muka yang-ntah-apa-apa-ntah, untuk menyajikan rasa lawak yang dibuat-buat atau memaksa khalayak ketawa ala-ala Senario.

Ia mengisahkan 4 orang usahawan melayu yang membuka kedai burger dan bersaing antara satu sama lain untuk menambat hati pelanggan agar melariskan jualan burger mereka. Lalu kita dihidangkan dengan lawak salah masuk kedai, lawak lambang mcD yang dipasang terbalik, lawak Mc Flury, lawak kecek klate dan macam-macam lawak lagi.

Aku merasakan seolah aku membaca blog pipiyapong yang “dijelmakan” dalam bentuk filem, namundalam pada masa yang sama, ia terselit mesejnya yang tersendiri. Cuba lihat babak, orang kecek kelate kutuk “mamat berlagak along”, tiba-tiba si mamat tu terdengar dan pandang belakang nak carik suara siapa yang kutuk dia, tiba-tiba kesemua mereka buat-buat sibuk seolah-olah tak ada siapa yang bercakap. Memang pipiyapong!

Dari sisi yang lain, filem ini menggambarkan rencah-karenah persaingan kurang sihat peniaga-peniaga menurut acuan melayu, lalu filem ini mengkritik-sosial karenah tersebut yang hadir dalam bentuk lawak.

Sujud
Yang ini memang terbaik! Walaupun filem ini terlalu simple namun ia membawa mesej yang agak berat.

Filem ini bermula dengan long-shot azan(keseluruhan)lalu dibuka juga dengan long-shot babak 2 orang sahabat yang sedang tidur lena. Apabila sampai kalimah “Haiya alas solah”-marilah sembahyang, maka sahabat yang berada disisi kanan kita(hadapan penonton), bangun lantas bersembahyang subuh, manakala rakannya dikiri, terusan asyik diulit mimpi indah. Kita lihat mesej “watak kanan” dan “watak kiri” dan persepsi konteks ajaran Nabi berkaitan keutamaan yang kanan berbanding yang kiri. Pemulaan kanan biasanya lebih barakahnya berbanding pemula yang kiri. Nampak tak “watak kanan” kebiasaannya sama dengan baik/positif, manakala “watak kiri” adalah sebaliknya. Ini normal, protagonis=“watak kanan”=rakan yang bersembahyang, antagonis=“watak kiri”=rakan yang tidur. Nilaian ambiguiti ini walaupun tersirat, tapi pada aku jatuh tahap klise sebab kita banyak jumpa ini dalam drama-drama melayu. Cumanya, mungkin aku lebih teruja jika “watak kanan” dikirikan, manakala “watak kiri” dikanankan. Mungkin lebih mendalam lagi lapisnya.

Aku suka shot apabila si watak baik sujud, maka rakannya juga bersujud(dalam tidor), nampak comel tapi mendalam. Lantas, ini menyampai kepada mesejnya dan tajuknya.

Filem ini berlegar pada 2 babak iaitu babak azan dan babak bersembahyang yang dishot dengan shot yang panjang(azan penuh dan sembahyang subuh yang sempurna 2 rakaat), tanpa dialog. Yang ada hanya bahasa tubuh.

Disini kita nampak pilihan, baik atau buruk, negatif atau positif, syurga atau neraka, dan ianya seolah dipisah dengan garisan halus(kerja kamera yang shot kedua watak), dan kita berhak memilih mana yang lebih baik.

Kita juga nampak unsur efikasi kendiri si watak baik(semangat untuk bangun subuh), yang menurut pesanan ustaz aku; “jika ada ahli bina badan yang mampu untuk mengangkat beban sehingga 100 kg disiang hari, namun belum tentu dia mampu untuk mengangkat kelopak matanya(yang beratnya tidak sampai 1 kg), ketika waktu subuh menjelma”.

Filem ini menyalur dakwah ala-ala ustaz dan ustazah aku yang selalu berpesan, tepat atas muka(bagi yang rasa filem ini “lama”); “kita nih kalau duduk tengok filem, 2-3 jam rilek jer, tapi bila sampai time semayang, pak imam zikir 4-5 minit, kita cabut lari dah..”

Filem dakwah bukanlah setakat sebuah filem yang memerlukan syarahan yang membosankan dan berjela-jela, atau filem yang menghalalkan gay, lesbian, hubungan sejenis, lalu dinilai dan ditafsir oleh pengarahnya sebagai filem bermesej dakwah(aku tak faham, niat nak berdakwah tetapi yang dihidangkan ialah benda-benda negatif, lalu dimana nilaian dakwahnya? Atau ketam mengajar anaknya berjalan tegak?)

Cumanya jikalau filem ini disambung dengan scene si watak baik tadi mengejutkan kawannya mungkin ia akan lebih berkesan.

Babi Itu Khinzir
Dialog 2 orang sahabat yang duduk bawah jambatan, sedang memperbetul sesama sendiri satu istilah-merupakan judulnya(yang sama maksud sebenarnya), diadun dengan nuansa politikal(jika ditadabbur) dan diselangi dengan makian-makian carutan klise anak-anak muda zaman sekarang.

Nasi Lemak RM1.20 Yang Marvellous & Fringetown
Yang ini aku pegi tengok stuff atas meja, jadi rasanya tidak adil kalau aku ulas.

Penumpang
Yang ini juga kesukaan aku malam itu! Menonton filem ini mengingatkan aku kepada filem pendek Meter lakonan Khairi Jamaluddin, kerana sama subjeknya iaitu berkaitan pemandu teksi.

Filem pendek ini berjalan dengan satu shot panjang kamera yang diletakkan di depan teksi tanpa sebarang dialog daripada watak.

Dari segi sinematikalinya memang amatur habis, dengan bunyi angin yang kuat, dengan pencahayaan kamera terlindung cahaya matahari, namun ia mempunyai lapisan didaktik yang sangat baik untuk dikongsi.

Ia bercerita tentang survival kehidupan, tentang lapis kelas sederhana stratifikasi hidup masyarakat marhein di Malaysia. Ia seolah menyampai mesej tentang betapa susahnya mencari sesuap nasi didalam meneruskan kelangsungan hidup.

Pada aku, karya ini adalah karya yang “bijak”. Aku sebetulnya ingat penumpang kedua itu juga adalah penumpang, rupanya aku tertipu. Kita nampak bagaimana si pengarah “memusing” dan “meletakkan keyakinan” di kepala kita bahawa penumpang kedua adalah penumpang biasa, tetapi rupa-rupanya kita tertipu. Si penumpang kedua itu adalah anak dia sendiri(yang kita dapat simpulkan diakhir cerita ini-dengan babak si pemandu teksi berhenti dan simpan teksi depan rumah).

Ia juga bercakap soal tanggungjawab dan istilah nafkah kepada keluarga. Disamping mencari nafkah(babak membawa penumpang pertama), tanggungjawab kepada keluarga jangan dilupa(babak hantar anak sendiri balik rumah). Kita nampak perlu ada keseimbangan antara (1)masa mencari nafkah dan (2)masa untuk keluarga.

Ya, ada terselit kritik sosial pemandu Malaysia yang sifatnya kurang sabar diatas jalan raya!

Badut
Ia bercerita tentang umat Islam, PBB, pak arab dan isu “keprihatinan bermusim” kita terhadap isu Palestin.

Aku rasa yang ini sangat sesuai untuk ditayangkan kat pak-pak taikun arab, bagi mesej kat depa, daripada habiskan duit berjuta-juta taja kelab EPL, apa salahnya duit tu bantu rakyat Palestin beli senjata, boleh?

Untitled
Aku suka yang ini!

Aku tengok filem ini awal-awal aku dah boleh bajet ini adalah filem bunuh diri. Ya, sebab ada klorok depan tv.

Tapi jaga-jaga, para moralis pasti akan melenting dengan filem semacam ini sebab menggalakkan anak muda yang frust menghadapi masalah memilih jalan mudah iaitu membunuh diri.

Ianya berjalan dengan semangat cinta yang kukuh antara 2 watak, satu uda dan satu dara, mereka berjanji sehidup semati ibarat babak cult “you jump, I jump”-Titanic. Apabila usaha mereka untuk “hidup bersama” dihalang, lantas mereka memilih jalan singkat iaitu untuk “mati bersama”. Tak dapat hidup bersama, mati bersama pun jadilah.

Malangnya kita nampak kecurangan cinta si dara dalam filem ini. Setelah si uda meminum racun, si dara pula berpatah arang, tidak mahu mengikut si uda. Disini kita nampak cinta boleh datang dan cinta boleh berlalu begitu sahaja(ikut situasi-bila terdesak cinta hilang terus) dan pada asasnya, mereka diberi pilihan apabila berada dalam dilema(samada mencari solusi atau membunuh diri), tetapi mereka lebih suka jalan singkat(bunuh diri).

Lalu si uda membunuh si dara dan berakhirlah filem tragis ini.

Pertama
Aku tak tengok sebab pegi tengok stuff lagi. Penat woo duduk lama-lama atas kerusi!

Sunrise
Aku rasa momen filem ini macam satu babak daripada filem Laskar Pelangi dan satu watak didalamnya iaitu watak Lintang. Sinematografi, isi, mesej memang terbaik!

Mamat
Sebuah interview jujur antara Ajami Hashim dan Mamat Khalid. Filem ini memang slumber tapi bermesej!

Ikan Langka
Aku terlepas filem ini..

6 Lorong
Ia tentang Pasir Gudang, sebuah bandar yang sedang giat membangun di selatan tanah air. Watak utama Timmy(YAD) bercerita tentang isu jem, bola sepak dan Pasir Gudang.

Aku akui menonton yang ini seolah menonton iklan di TV3 ala-ala iklan Petronas. Ya, Syed memang berbakat besar sebagai jurukamera. Buktinya sinematografi yang kemas dalam filem ini.

Ada shot Menara Aqabah, shot bunga api, shot mak cik-mak cik disaat perasmian Pasir Gudang sebagai Majlis Perbandaran.

Tahniah Syed! Lepas nih boleh ganti Arwah Kak Min buat iklan kat TV, aku tau ko berbakat bro!

The Colour Of Ideas
Ini kuat mesej politikalnya tentang gerombolan(konsep 2 parti-kerajaan dan pembangkang), isu kebebasan bersuara dihalang, istilah bersatu, kesemuanya disampaikan melalui manik-manik kecil yang berwarna-warni.

Kiamu
Isu klise buli disekolah, pelajar senior membuli pelajar junior.

Dari sudut editing memang sangat kemas, sampaikan ada satu babak seolah-olah babak mencari benda tersembunyi(babak cari kesalahan si junior-rupa-rupanya tak tutup lampu)

Apabila sampai bab berkaitan isu kematian(pelajar dipukul hingga mati), ia seolah mengundang emosi penonton, untuk berasa sebak bersama.

Pemandu Pelencong
Aku pun tak tau nak review filem ini macamana sebab Tok Rimau dan Jimbo adalah idola aku. Kalaulah aku boleh kembali semula ke darjah satu, time cikgu kelas tanya cita-cita aku, pantas aku akan jawab; “saya nak jadik Tok Rimau atau Jimbo bila besar nanti..” : )

Apa yang aku boleh katakan ialah ia merupakan penghasilan filem pendek terbaik dekad ini. Bukti emperikal wujud/hadir secara natural ketika filem ini dipertontonkan dimana ia mendapat sambutan yang menggalakkan daripada penonton yang bertepuk tangan dan bersorak untuk filem ini.

Sangat mengujakan!

Sroq
Lawak ala-ala drama lawak tak masuk akal, Alamak(dah masuk musim kedua) kat Astro.

a li folie
Tentang kisah cinta dua orang pasangan kekasih yang diselang-selikan dengan isu berkaitan transeksual. Aku tak berapa dengar sangat dialognya kerana kurang jelas.

Sepi Seorang Abdillah
Sebuah dokumentari berkaitan Pipiyapong, blogger tersohor Malaya abad ini. Ada shot Pipi tengah makan kat mamak, shot Pipi tido(ada 2 kali), Pipi basuh baju, Pipi main gitar, diselang-selikan dengan interview bersama bapa Pipi dan rakan-rakan se-Soljahnya.

Pada aku, nasihat yang dinukilkan oleh bapa Pipi itu bukan setakat hanya sekadar nasihat untuk Pipi sahaja, tetapi ianya untuk kita semua semua.

Preview Hanyut, Hantu Kak Limah Balik Rumah dan Karipap-Karipap Cinta
Aku rasa tak adil kalau aku hanya ulas preview filem ini. Tunggu tayangannya nanti, apa-apa pun aku memang teruja dengan ketiga-tiganya!

nota review-filem: tak berapa kenal peminat-peminat filem yang ada kat Maskara Shorties, ada beberapa kerat yang aku kenal tapi malu nak tegur, yelah aku ni penulis cabuk jer..

3 ulasan:

Azizulhakim berkata...

terima kasih review lawan =)

M-Yusof berkata...

ok bro,nice film!

Bainun Waheeda berkata...

heee. saya baru perasan pasal the review. thanks ya babe! :)